Friday, October 29, 2010

PATSKOM_MS EXCEL setting

PATSKOM baru dalam MS EXCEL 2007

1. Klik MS Office 2007.
2. Klik Office button.
3. Klik Excel Options.
4. Klik Trust Centre.
5. Klik Trust Setting.
6. Klik Macro Settings.
7. Klik Enable All Macro (Not Recommended).
8. Klik Trust Access to all VBA project object model.
9. Klik ok.
10. Install PATSKOM V.PG.
11.PATSKOM Baru.
12. ABD3061K2010.xlsx / ABD3061S2010.xlsx
13. Klik Office button.
14. Klik Save As.
15. Klik Excel Macro Enabled Workbook.
16. Klik Save.
17. Klik OK.
18. Akan Terpapar ABD3061K2010.xlsx

6 comments:

  1. Sebenarnya saya tak faham apa yang anda publish kan tuh..tapi rasa macam nak install program patskom. Kalau betul lah tekaan saya anda boleh rujuk Panduan Memasang Applikasi Patskom yang disediakan oleh Persatuan KAPTEN (apa makna Kapten pun saya tak tau yang saya tau "Captain Jack Sparrow" hehe..)

    ReplyDelete
  2. Thanks a lot. Actually the steps are for installing PATSKOM in MS EXCEL 2007.

    I just typed important steps to set MACRO to suite PATSKOM in MS EXCEL 2007.

    ReplyDelete
  3. patskom pgp ni not compatible with windows 7, right?

    ReplyDelete
  4. (Masalah 1) tak dpt nak salin atau back up,
    bila nak buat angka bandingan ke patskom baru akan keluar End & Debug (Masalah 2) bila End & debug ni timbul PC pulak mengeras memanjang, camne yer nak atasi masalah nih!!!

    ReplyDelete
  5. macam mana nak tambah row dan column in patskom yang kita buat ?

    ReplyDelete
  6. untuk sesiapa yg ada masalah disebabkan windows yg 64bit atau office 2010 nah saya kongsikan link (DISCLAIMER: ini bukan saya punya. saya hanya share dari https://www.facebook.com/Patskom4 dgn tujuan membantu sahabat2 yg lain. segala risiko adalah tanggungan sendiri)

    --------

    PATSKOM4 merupakan edit version bagi PATSKOMPGP yang ada masalah jika digunakan pada Microsoft Office 2010 dan Windows 64bit. Oleh itu atas inisiatif sendiri dan beberapa rakan-rakan, atas niat membantu akhirnya wujudlah versi 4 ini.

    Folder PATSKOM4 ini akan diinstall di drive C:\induk.

    Cara penggunaan adalah sama seperti PATSKOMPGP iaitu:-
    1. DISABLE macro & security
    2. Save dokumen dalam MACRO ENABLED file type

    Selamat download >>
    https://www.dropbox.com/s/b9bo425hc6hyx1k/PATSKOM4.exe

    ReplyDelete